top of page

VIRUSNE BRADAVICE

 

Šta su virusne bradavice?

Virusne bradavice ili veruke zarazno su oboljenje kože koje nastaju uslijed inficiranja virusom HPV-a kod odraslih i djece.Imaju tendenciju širenja i prenosa na drugu osobu.

Kod koga i gdje se javljaju?

Najčešći način prenošenja infekcije jeste direktni kontakt sa zaraženom kožom. Međutim, HPV je virus otporan u spoljašnjoj sredini, pa se tako možete zaraziti i na bazenima, u sportskim centrima, tuševima i kadama i korišćenjem tuđih peškira, a veći rizik imaju osobe koje žive u brojnim porodicama i kolektivima, kao i djeca u vrtićima i školama.

Virusne bradavice se javljaju u nekoliko vrsta:

1. Obične bradavice: Tvrde izrasline boje kože ili smeđe boje na šakama, prstima i oko noktiju.

2. Bradavice tabana: Na stopalima bradavice bijele boje utisnute u površinu kožu. Na površini bradavice se mogu vidjeti crne tačkice.

3. Ravne bradavice: Na gornjoj površini šaka, na udovima i na licu svjetlosmeđe zaravnjene površine.

4. Filiformne bradavice: Na koži lica, na nosnicama ili unutar nosa, oko usana, bijele, svijetlosmeđe ili boje kože. Ove bradavice lako i obilno krvare.

Koja je najbolja metoda uklanjanja virusnih bradavica?

Radiotalasno/ radiofrekventno uklanjanje je najefikasnija, najbrža i najbezbolnija metoda uklanjanja bradavica. Radiofrekvencom se mogu ukloniti bradavice sa svih regija, uključujući i očne kapke i nokatne ploče. Nakon uklanjanja radiofrekvencom manji je rizik ponovnog javljanja bradavica na istom mjestu. U većini slučajeva ne ostaje ožiljak ili je skoro neprimjetan i estetski prihvatljiv.

Kako se izvodi tretman?

Nakon pregleda bradavica i okolna koža se briše dezinficijensom te se po potrebi ubrizgava anestetik ispod bradavice. Radiotalasnom sondom i omčom se skida bradavica u nekoliko poteza. Za manje bradavice dovoljan je jedan prelaz. Nakon skidanja bradavice koža se briše dezinficijensom i osuši, potom se namaže antibiotska krema. U većini slučajeva nema potrebe za flasterom ali za veće bradavice se stavlja flaster koji se skida nakon 12-24 sata.

Da li je potrebna anestezija?

Kod većih bradavica ubrizgava se lokalna anestezija ispod bradavice za bezbolno uklanjanje.

Koliko traje tretman?

Od nekoliko sekundi do nekoliko minuta zavisno od veličine i broja bradavica.

Koliko tretmana je potrebno?

U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman. Kod većih bradavica mogu zatrebati dodatna uklanjanja.

Kako poslije tretmana?

Pridržavajte se sljedećih uputa:

Izbjegavajte kvasiti tretiranu regiju 12 sati. Nanosite antibiotsku mast na tretiranu regiju i 1 cm oko nje ujutro i uvečer 10 dana. Ne skidajte krastu koja će se stvoriti jer ona sama otpada u narednih nekoliko dana.

Da li se virusne bradavice mogu ponovo vratiti nakon uklanjanja?

Nakon radiotalasnog uklanjanja u većini slučajeva se bradavica ne javlja na istom mjestu. U slučaju pada imunog sistema ili kontakta sa virusom zaraženom kožom mogu se javiti nove bradavice kod onih koji su skloni bradavicama.

bottom of page