top of page

MOLUSKE (MOLLUSCUM CONTAGIOSUM)

 

Šta su moluske?

Moluske su izrasline na koži i spadaju u grupu virusnih bradavica koje su veličine 2 – 6 mm boje normalne kože ili rozkaste, staklaste sjajne površine sa centralnim pupčastim udubljenjem. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili ako nakon povrede dođe do njihove inflamacije, naglog rasta i bolova. Uzročnici nastanka moluski su Molluscum contagiosum virusi koji pripadaju gupi Poxvirusa. Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu i bradavice se javljaju nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon kontakta. Postoji mogućnost samostalnog širenja moluski po tijelu sa jednog mjesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboljeli u bliskom kontaktu.

Kod koga i gdje se javljaju?

Moluske se javljaju kod djece na licu, trupu, rukama i nogama. Kod odraslih predstavlja spolno prenosivu bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom. Moluske se nalaze na mjestu kontakta i to na stomaku, butinama i spolnim organima. Moluske se javljaju i kod osoba sa slabim imunim sistemom te kod osoba sa bolestima koje smanjuju imunitet ili kod pacijenta koji dobijaju imunosupresivnu terapiju. Ovaj oblik je često klinički atipičan progresivnog toka i često otporan na terapiju. Pacijenti često moluske mješaju sa aknama jer liče na sitne bubuljice ili bradavicama i keratozama.

Koja je najbolja metoda uklanjanja moluski?

Moluske su veoma zarazne bradavice i veoma se brzo šire pa je neophodno njihovo pravovremeno liječenje. Uklanjanjem promjena se sprječava njihovo dalje širenje po koži ili prenošenje infekcije na bliske osobe.

Radiotalasno i lasersko uklanjanje moluski su najbrže, najefikasnije i za pacijenta najudobnije metode. Radiotalasno i lasersko uklanjanje osim što su najefikasniji u uklanjanju moluski i drugih tipova bradavica  daju i najbolji estetski rezultat jer se moluske otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi, bezbolno, beskrvno i bez ožiljaka.

 

 

uklanjanje moluski

bottom of page