top of page

Kondilomi (genitalne bradavice)

Genitalne bradavice, spolne bradavice ili kondilomi su bradavice ili izrasline na vanjskom spolovilu kod žena i muškaraca koje se javljaju uslijed infekcije HPV-om te spadaju u seksualno prenosive bolesti. Spolne bradavice mogu biti raznih veličina od tačkastih do pločastih a boja može biti rozkasta, boja kože, svijetlo smeđa ili tamnosmeđa.

Uzroci genitalnih bradavica: Kondilome uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Identifikovano je preko 70 različitih tipova HPV-a, od kojih svaki pogađa određeni dio tijela. Stručnjaci su označili HPV tipove kao nisko ili visoko rizične za cervikalni kancer. HPV virusi koji uzrokuju genitalne bradavice su malog rizika. HPV tipovi 6 i 11 su glavni uzroci bradavica, a tipovi 16 i 18 glavni uzroci cervikalnog kancera.

HPV se širi direktnim kontaktom kože na kožu, uključujući seksualni odnos ili drugi kontakt genitalne oblasti (npr. kontakt ruke i genitalnog dijela).

Simptomi genitalnih bradavica: Rijetko, žene sa genitalnim bradavicama osjećaju svrab, peckanje ili osjetljivost u genitalnom predjelu, u zavisnosti od broja i položaja bradavica. Međutim, većina žena koja ima bradavice nema simptome.

Bradavice mogu da se pojave nedeljama ili godinu dana pa i kasnije nakon kontakta sa humanim papiloma virusom; obično nije moguće znati kada, kako i od koga su dobijene.

Dijagnoza genitalnih bradavica: Kondilomi se dijagnostikuju dermatološkim pregledom.

Tretman genitalnih bradavica: Radiotalasno uklanjanje kondiloma je brzo, efikasno, bezbolno i u večini slučajeva dovoljan je jedan tretman za potpuno uklanjanje kondiloma. U toku radiotalasnog skidanja kondiloma po potrebi se može koristiti lokalna anestezija na kožu gdje se nalaze kondilomi. Tretman traje nekoliko minuta i nakon uklanjanja se može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Preporučuje se raditi kontolu za 3-4 sedmice radi praćenja zacjeljivanja.

Recent Posts
Archive
Tagovi
No tags yet.
bottom of page